Saturday 30 July 2016

Charles Dana Gibson

Charles Dana Gibson (1867-1944)


Tokrat malce lahkotnejša poletju primerna objava o ameriškem ilustratorju Charlesu Dani Gibsonu. Čeprav zanj vedo le veliki ljubitleji takoimenovane vintage ilustracije, gre za vrhunskega ustvarjalca, ki je pustil velik pečat v zgodovini ilustracije.

Gibson se je rodil v permožni družini v Massachusettsu. Med njegovimi najožjimi sorodniki najdemo tako ameriškega senatorja, kot prvo poslanko v parlamentu Velike Britanije. Po približno dveh letih študija (New York Art Students League) je objavil prve ilustracije za Life in s svojim slogom nemudoma prepričal urednike. Ponudili so mu redno delo, ki ga ja nadgradil z ilustriranjem za druge revije, kasneje pa tudi knjige.

Gibsonov slog se je odlično ujel s spremembo tiskarske tehnologije, ki je ob koncu 19. stoletja prehajala z lesenih blokov na foto reprodukcijo. Nekaj podobnega se je zgodilo tudi njegovemu sodobniku na drugi strani Luže - Arthurju Rackhamu. Njegova najpomebnejša prispevka sta bila gotovo lika, ki sta danes znana kot Gibsonov fant in še posebej Gibsonovo dekle. Oba stilizirana lika sta bila oblikovana po resničnih ljudeh, prvi po prijatelju poroćevalcu, pisatelju in pustolovcu Richardu Hardingu Davisu in drugi po Gibsonovi soprogi Irene Langhorne in njenih petih sestrah.

Gibsonovo dekle je postavilo verjetno prve lepotne ženske standarde v ZDA, od koder so se seveda vplivi prenesli po vsem svetu. Ob klasični lepoti, vkljućno s postavo peščene ure, moramo vsekakor omeniti tudi za konec 19. stoletja ne tako samoumevne kvalitete: izobrazba, ljubezen do športa in angažiranost na vseh družbenih področjih, vendar nikdar ne na škodo njihove ženstvenosti. Gibsonova dekleta so bila vedno zapeljiva in so tudi po stotih letih še vedno izjemno priljubljena.

Več o Gibsonovih dekletih (in fantih) ob kakšni drugi priložnosti, tokrat pa se posvetimo dvem izmed knjig, ki jih je ilustriral Charles Dana Gibson. To sta Ujetnik Zende in Rupert iz Hentzaua. Obe spadata v trilogijo (tretji del ima naslov Srce princese Osre), ki jo je napisal Anthony Hope (1863-1933), angleški romanopisec in dramatik, danas znan predvsem kot utemljitelj takoimenovane Ruritanske romance, kjer se dogajanje vrti okrog plemstva v izmišljenih deželah, praviloma v Vzhodni ali Srednji Evropi (za angleško govoreče bralstvo je bil to tedaj očitno višek eksotike, s katero so se še bili pripravljeni dovolj poistovetiti), ki je danes praktično samostojen žanr znotraj romantičnih avantur.

Charles Dana Gibson je ilustriral prvi dve knjigi in je tudi prvi ilustrator daleč največje Hopeove uspešnice Zapornik Zende, ki pa, zanimivo, ni bila prva ilustrirana izdaja v omenjeni trilogi. Preden preveč zaidem, kar k ilustracijam:

Zapornik Zende (1894)











Rupert iz Hetzaua (1898)









Charles Dana Gibson je zgradil zavidljivo kariero, že kot mladenič podpisal pogodbo za 50 tisoč dolarjev na leto v zameno za eno ilustracijo na teden, kar je tedaj pomenilo verjetno celo najvišji honorar za ilustratorja vseh časov, nato postal urednik revije in še kasneje lastnik.

S pojavom in hitrim prebojem barvne fotografije je povpraševanje po njegovih ilustracijah počasi zamrlo, a življenje je posvetil svoji drugi ljubezni - oljnemu slikarstvu, s tem pa tudi zaključujemo njegovo predstavitev. Če se vam je zdela zanimiva, jo, prosim, delite s prijatelji, saj le izobrazba vodi v boljšo kakovost literature in življenja nasploh.


























No comments:

Post a Comment